Interjú az OGT szervezőivel

Sikerült elkapnunk az idei Országos Gothtalálkozó szervezőit pár kérdés erejéig. Ebben az exkluzív interjúban mesélnek nekünk a rendezvény múltjáról, az idei radikális változásokról, és a lehetséges jövőről.

E: Mikor volt az első Országos Gothic Találkozó? Ki volt az ötletgazda? Volt valami előzménye? Honnan jött az ötlet?

Kobura: Az első Országos Gothic Találkozó 2014 nyarán volt. Akkor még nem szervezőként, csak vendég/promóterként mentem el – a Veszprémi Dark-Goth Találkozót mentem népszerűsíteni, szerencsére sikerrel. Solta, azaz Szegvári Zsolt volt az ötletgazda, és nagyon is jól tette… nem igazán tudom, hogy a régi találkozók (ld később) mennyire voltak sikeresek, de az OGT már az első alkalommal is hatalmasat robbant, nagyon meglepődtem; bevallom őszintén kicsit irigykedtem is nevet Ezt leginkább Solta tudja elmondani, de ha jól tudom, a regionális találkozók mintájára készült, olyanokra, mint a Veszprémi vagy a Fehérvári Dark-Goth Találkozók, vagy mint akár a régi MGC/Umbra talik.

Solta: Még 2014 tavaszán volt egy beszélgetésem Laki Áronnal (ex-Fehérvári Goth Találkozó szervező, OGT szervező), akinek elmeséltem az elképzeléseimet, ő pedig támogatott abban, hogy ez megvalósulhasson. Annak idején, jó pár évvel megelőzve az OGT-t, volt pár találkozó több helyen is az országban a szubkultúrával kapcsolatosan, ezért úgy gondoltam mindenképpen össze kéne fogni vagy legalábbis egységesíteni kéne a szubkultúra tagjait, illetve az érdeklődőket egy helyen. Ezzel a lépéssel szerettem volna lehetőséget biztosítani arra, hogy minél többen megismerhessék egymást, illetve közkedveltebbé, ismertebbé tenni a Goth/Dark stílust.

E: Milyenek voltak az eddigi találkozók? Milyen visszajelzéseket kaptatok anno? Kik voltak jelen (milyen stílusúak, köttettek-e új barátságok, stb.)?

Kobura: Nagyon hangulatosak voltak, szerintem. És ezt most nem úgy mondom, mint szervező… hanem pl mint az első OGT – ahol még vendég voltam – annyira magával ragadott, hogy ennyien (nagyjából 130+) hajlandóak voltak eljönni Budapestre az ország minden pontjáról a hatalmas hőségben, csak hogy új emberekkel, és rég nem látott ismerősökkel találkozzanak. Erről szól ez az egész… Hogy a szubkultúra tagjai érezzék, hogy nincsenek egyedül,  és hogy jól szórakozzanak.

Solta: Az első találkozónál magam is meglepődtem, hogy mekkora siker volt. Arra számítottam, hogy többen leszünk, mint egy regionális találkozó, de ez túlszárnyalta az elképzeléseimet. Sosem gondoltam volna, hogy több, mint 100 embert érdekelni fog a dolog. megmerem kockáztatni, hogy a találkozón 200 ember is megfordult. A második találkozó is hasonlóan jól indult, de az eső “félidőnél” elmosott mindent és sokan hazamentek.

Kobura: Természetesen vegyes visszajelzések voltak, de szerencsére a többségnek pozitív véleménye volt a programról. Szerettek volna még ilyet, hogy folytassák, hogy folytassuk, de persze meglátszottak a hiányosságok, és ezt szóvá is tették: Rendes mellékhelység, védelem a naptól/esőtől, programok hiánya, etc…

Solta: Úgy gondolom nehéz megfelelni mindenki elvárásának, de azon vagyunk, hogy építkezzünk az ész érvekkel alátámasztott negatív kritikákból is, segítve ezzel az OGT fejlődését, jobbá tételét. Tavaly össze is gyűjtöttük egy kérdőív keretében vendégeink véleményét és ez is sokat segített abban, hogy idén még inkább megfeleltessük azt mások számára. A találkozón elég vegyes volt a társaság, hiszen mind a szubkultúra tagjai, mind az érdeklődők jelen voltak. Ismerősi köreimben sok új ismeretség, barátság alakult ki, illetve tudok olyanról is, aki az egyik találkozó alkalmával ismerte meg a párját.

E: Kiknek szánjátok ezt az idei talit? (Ki a megcélzottközönség? stílusilag, barátoknak, egyedül érdemes-e elmenni, stb.)

Kobura: A LineUp-ot is igyekeztünk úgy formálni, hogy mindenki megtalálja a maga kedveltjét. Míg a nagyobb teremben a metálosabb hangzás a mérvadó, addig a kis teremben elsősorban az Industrial, elektronikus stílus képviselőit mutatjuk be. Őszintén szólva minél nagyobb közönségnek szeretnénk szólni. Azoknak, akik már régóta a körben van, akik még csak most ismerkednek a dologgal és azoknak is, akik netán tartanak az egésztől, de mernek az előítéleten túllépni, és betekinteni a szubkultúra szépségébe.

Solta: Egy szóval, bárkit akit érdekel. Azokat is bíztatni tudom, hogy jöjjenek el,akik esetleg kételkednek. Nézzék meg és tapasztaljanak. Mindenki véleménye fontos a számunkra, hogy aztán a következő goth találkozót még inkább egfeleltessük a vendégek számára.

E: Még egyszer utoljára, mikor és hol lesz az idei tali?

Kobura: A Dürer kertben lesz a III. Országos Gothic Találkozó, Augusztus 13-án, szombaton. Először őszre szerettük volna szervezni, mert sokaknak nem igazán volt jó a nyár, de sajnos nem igazán találtunk megfelelő időpontot rá. Augusztus 13-a több okból is jó választás lett. Nyilván a Sziget fesztivál bevonzza az ő célcsoportjait, és más zenei fesztiválok nem igazán terveznek a szigettel egy időben. Szerencsére a mi várt vendégeink nem épp az a Szigetes közeg. Ezért bízunk benne, hogy a sziget ideje alatt mi is kellemesen tudjuk érezni magunkat, más fesztiváloktól függetlenül. A teljes LineUp már látható a programunk oldalán, valamint minden héten friss információkkal szolgálunk azoknak, akik figyelnek ránk. Érdemes követni tehát az oldalunkat, és érdeklődni az eseményünk felől, mert úgy biztos nem maradtok  le semmiről!

Solta: Szeretettel várunk mindenkit!

A teljes interjút a 2016. 04-05 duplahavi ExpressioN Magazinban olvashatjátok! 

Kiemelt kép forrása: Facebook – OGT

Facebook esemény: Link

934136_491843994358523_7564603154612987438_n

Kép forrása: III. OGT Facebook esemény